Wiosenno-letni kompot z rabarbaru

FavoriteLoadingDodaj do ulubionych soków!

20160523_193713Jedno z moich miłych wspomnień z dzieciństwa. Rabarbar! Kochany i nienawidzony. Kwaśny, a jednak słodki. Pamiętam, jak z siostrami maczałyśmy łodygi w cukrze i udawałyśmy, że mamy „zagraniczne słodycze”.

Drogie Panie, rabarbar jest polecany szczególnie przy dietach (a mam wrażenie, że wszystkie je stosujemy 😉 ) i generalnie osobom dbającym o linię, ponieważ jest niskokaloryczny. Ma 20 kcal w 100 gramach. Zawiera też błonnik, który jest niezwykle ważny przy prawidłowym procesie trawienia. Oprócz tego zawiera też potas, magnez, żelazo, dużo witaminy C. Do kupienia praktycznie w każdym warzywniaku, w marketach i na ryneczkach.

 

Składniki

  • 1 kg rabarbaru
  • miód do smaku
  • opcjonalnie kawałek imbiru
  • aha – i około 3 litrów wody

20160522_162722

Sposób przyrządzania:

Rabarbar umyć i oczyścić z twardych, łykowatych skórek. Pokroić na mniej więcej 7-10 centymetrowe kawałki, zalać 3 litrami wody. Doprowadzić do wrzenia, pogotować na małym ogniu około 20 minut. Jeżeli ktoś jest maniakiem imbiru, tak, jak ja, proszę w ostatniej fazie gotowania dorzucić 3 cm kawałek, żeby wzbogacić i smak i wartości odżywcze kompotu. I gotowe! Przestudzony kompot posłodzić do smaku miodem.  I taki sprawdzony trik na moje dziecko, jak nie chce wypić jakiegoś kompotu? Synku, to jest PRAWDZIWA LEMONIADA. Zawsze działa.

Smacznego!

1 soczek2 soczki3 soczki4 soczki5 soczków (Bez oceny. Ocenisz?)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Więcej informacji

Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies.

Zamknij