Jak zrobić pyszne pesto na szybki obiad?

FavoriteLoadingDodaj do ulubionych soków!

20160608_170333Dziś mamy przepis na pyszne pesto. Wiem, wiem to nie sok, ale nie mogłam się oprzeć. Zawsze, gdy za oknem zieleni się piękna wiosna zaczynam mieć nieodpartą chęć przygotowywania makaronów we wszelkich odmianach. Nie ma nic piękniejszego niż pasta spożywana w ogrodzie w weekendowe popołudnie.

Przepis na pesto jest prosty. Najbardziej “skomplikowanym” składnikiem są orzeszki piniowe. Warto jednak pamiętać, że mają one szereg właściwości zdrowotnych. Są bardzo bogate w witaminę K. A ta ma zbawienny wpływ na układ krwionośny (pomaga przy obfitych miesiączkach), nerwowy, kostny (zapobiega osteoporozie). Zawarta w nich niacyna korzystnie wpływa na naszą skórę oraz zapobiega wypadaniu włosów. Nie bez znaczenia jest wysoka zawartość potasu (nadciśnienie tętnicze) oraz cynku. Ten ostatni szczególnie polecany jest Panom, jako bardzo skuteczny afrodyzjak 😉

20160608_165418Składniki:

  • świeża bazylia
  • oliwa
  • parmezan
  • czosnek
  • orzeszki pini
  • sól
  • pieprz

20160608_171413Przygotowanie:

Wszystkie składniki, jak jeden mąż, lądują w blenderze. Miksujemy wszystko, aż otrzymamy rodzaj płynnej papki.

Takie pesto można podawać z makaronem, ale przyjemnie smakuje również z lekko zarumienionymi grzankami.

 

1 soczek2 soczki3 soczki4 soczki5 soczków (Bez oceny. Ocenisz?)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Więcej informacji

Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies.

Zamknij