Jak zrobić domową granolę

FavoriteLoadingDodaj do ulubionych soków!

20150912_152149Dziewczyny, taka domowa granola jest przepyszna. Samo zdrowie, płatki, ziarnka, suszone owoce… Gdy pierwszy raz zrobiłam granolę, nazywajmy rzeczy po imieniu, po prostu ją „wyżarłam” ze słoika. Pyszny i zdrowy substytut słodyczy. Chociaż słowo substytut nie brzmi ciekawie, może raczej zamiennik. Dla dzieci przede wszystkim. Możemy ją podać na śniadanie z jogurtem, zwykłym mlekiem lub mlekiem roślinnym, np. migdałowym, na które przepis podałam tutaj…

Robiłam również granolę z płatków gryczanych i żytnich, jednak najbardziej smakuje mi z płatków owsianych. Ale w związku z tym, że płatki owsiane zawierają gluten (chociaż zdania są podzielone), płatki gryczane będą idealne dla osób, które są uczulone na tenże. Mam nadzieję, że przekonacie do granoli również swoje dzieci!

20150912_123024Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych bądź zamiennie żytnich lub gryczanych
  • 1 szklanka otrębów owsianych
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • ½ szklanka posiekanych orzechów laskowych
  • ½ szklanka posiekanych migdałów
  • 1 szklanka mieszanki suszonej żurawiny i rodzynek bądź zamiennie moreli, daktyli (wedle osobistych upodobań smakowych)
  • ½ szklanka ziaren sezamu
  • ½ szklanka ziaren słonecznika
  • ½ szklanka jasnego miodu, najlepiej płynnego

Sposób przyrządzenia:

Nagrzej piekarnik do 140 stopni Celsjusza. Do rondla wlej olej i miód, podgrzewaj powoli do połączenia tych dwóch składników. Odstaw na bok. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki, oprócz rodzynek i żurawiny. Do mieszanki wlej olej z miodem i porządnie wymieszaj. Uważaj, bo olej jest gorący, więc nie rękoma. Wspomóż się np. drewnianą łyżką.

Wysyp i równomiernie rozłóż zawartość na dwie wcześniej przygotowane blachy i wstaw do piekarnika na 40-50 minut, aż będą złociste, ale nie spalone. Mieszaj co jakiś czas, żeby granola się nie przypaliła. Po upieczeniu, do gorącej masy wsyp rodzynki i żurawinę, porządnie wymieszaj, uklep, ugładź. I czekaj, aż wystygnie i stanie się chrupiąca. Wtedy możesz ją połamać i schować do szczelnie zamykanego słoika lub pudełka. Smacznego!

1 soczek2 soczki3 soczki4 soczki5 soczków (Bez oceny. Ocenisz?)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Więcej informacji

Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies.

Zamknij