Domowe mleko migdałowe

FavoriteLoadingDodaj do ulubionych soków!

image

Kochane dziewczyny, raz w tygodniu będę Wam przygotowywała przepis na mleko roślinne. Aż do wyczerpania pomysłów! Jeżeli macie pomysły, chcecie, żebym wypróbowała Wasz przepis, piszcie! Zaczynam od migdałowego, bo lubię je najbardziej!

Mleka roślinne to idealna alternatywa dla przetworów mlecznych. Z różnych względów nie możemy pić mleka pochodzenia zwierzęcego: alergie, nietolerancja laktozy, weganizm, czy po prostu wiara (i nadzieja :)) w ogólny trend światowy, że nie powinniśmy. Mleko migdałowe można pić samodzielnie, dodać do naleśników, koktajli, owsianki, jaglanki. I oczywiście do kawki, spienione jest idealne do cappuccino 😇

Jak pewnie każda z nas, zaczynałam przygodę z mlekiem roślinnym w sklepie. Kupowałam, czytałam skład (a może nawet odwrotnie) i za każdym razem bolało mnie serce, że tak naprawdę właściwego wkładu jest 3%, a reszta to woda, sól, cukier, stabilizatory… Czyli nic wartościowego…

W końcu stwierdziłam, że skoro potrafię upiec tort bezowy, to co może być trudnego w przygotowaniu mleka? Okazało się, że zupełnie nic. Chociaż przy „pierwszym razie” zrobiłam poważny błąd, bo kupiłam migdały w skórkach. I co z tego, że zblendowanie mleka (nie licząc namaczania) trwało 10 minut, skoro migdały obierałam 1,5 godziny! Otóż drogie dziewczyny kupujemy obrane migdały bądź ewentualnie płatki migdałowe. Zazwyczaj dodaję też 2, 3 daktyle, które dodadzą słodyczy, bo generalnie migdały są trochę mdłe w smaku.

image

Składniki:

– 200 gr migdałów bądź płatków migdałowych (mniej więcej szklanka)

– 4 szklanki wody – przegotowanej i wystudzonej bądź prosto z kranu, jeżeli mieszkacie w takim miejscu, że „surowa” woda jest dobra do picia

– 3 daktyle – opcjonalnie

image

Sposób przygotowania:

Migdały i daktyle zalewam zimną wodą i zazwyczaj zostawiam na całą noc. Rano płuczę, dolewam pierwszą szklankę wody i porządnie blenduję, dolewam następną szklankę, blenduję, następne dwie i blenduję jeszcze około 8 minut. Przelewam mleko do dzbanka przez kawałek muślinu, tetrową pieluszkę bądź jakikolwiek cieniutki materiał. Próbowałam też przez bardzo drobne sitko, ale się nie sprawdziło. Całkiem przyjemnym „skutkiem ubocznym” przecedzania jest miazga migdałowa, którą możemy zużyć do ciasta naleśnikowego, owocowego smoothie bądź dodać startą rzodkiewkę, szczypiorek, przyprawy i mamy twarożek na słono.

Mleko przechowujemy w lodówce i zużywamy w przeciągu 2, maksymalnie 3 dni. Życzę Wam udanych eksperymentów!

1 soczek2 soczki3 soczki4 soczki5 soczków (Bez oceny. Ocenisz?)
Loading...

One thought on “Domowe mleko migdałowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Więcej informacji

Informacja dotycząca polityki plików cookies: Informujemy, iż w naszych serwisach internetowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Dalsze korzystanie z naszych serwisów, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę stosowania plików cookies.

Zamknij